Дієта при атопічному дерматиті

//Дієта при атопічному дерматиті

Дієта при атопічному дерматиті

Атопічний дерматит – патологічний процес, що вимагає скрупульозної терапії. Якщо ж вона відсутня, серйозних наслідків не уникнути. Причинних факторів ураження безліч, так що лікування підбирається індивідуально. Одне з його напрямків, загальне для всіх пацієнтів, – дієта при дерматиті.

Чому розвивається атопічна форма дерматиту

Серед численних причин, супутніх розвитку цього процесу, слід виділити фактори:

  • спадковість;
  • проблеми, пов’язані з функціонуванням шлунково-кишкового тракту;
  • порушення в харчуванні лактуючих жінки;
  • інфікування вірусними агентами-збудниками;
  • надмірна чутливість до певних речовин;
  • інфекційний процес паразитарного типу.

Найчастіше в якості провокаторів дерматиту на обличчі і тілі виступають подразники зовнішнього характеру. У вигляді відповідної реакції на них імунна опція реагує гостро і непередбачувано.

Загальні правила дієти при дерматиті

З метою досягнення належного ефекту терапії пацієнтам, у яких поставлено цей діагноз, слід дотримуватися набору базових рекомендацій.

  1. Скоротити кількість споживаного цукру, солі.
  2. Позбавити раціон від спиртного, алергенів харчового характеру.
  3. Споживати достатню кількість вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів.
  4. Уникати обжерливості. Оптимальний підхід – дотримання принципів дрібного режиму поїдання їжі, тобто їсти потроху, але часто.
  5. Пройти консультацію у лікаря і слідувати його радам.
  6. Споживати багато рідини до 3 л в добовий період.

Дієта при дерматиті – не універсальне рішення, а результат персонального вивчення анамнезу та проведення діагностики.

Перелік дозволених продуктів при атопічному дерматиті

Класична дієта при дерматиті дозволяє споживати такі види їжі.

  1. Перші страви, зроблені на слабкому бульйоні, на базі овочів без застосування жирного м’яса і смажених інгредієнтів.
  2. Тушковане або варене м’ясо без жирної шкіри. Воно повинно ставитися до дієтичної категорії. Припустимо поїдання індички, кролика, курки.
  3. Гарніри у відвареному вигляді. Це картопля, овес, гречка, манка, пшоно. Допускається забезпечити раціон бобовими культурами – сочевицею, горохом.
  4. Молочна продукція. Молочка, дозволяється до споживання у разі прогресування дерматиту, включає кефір, йогурт, сир.
  5. Борошняне обмежена, однак система живлення дозволяє їсти печиво галетного типу, макарони, виготовлені з твердих типів сировини.
  6. Жири обмежуються оліями рослинного походження.
  7. Овочі обов’язкові і представлені в меню огірками, цибулею, тушкованими салатами, капустою. Подача на стіл здійснюється в тушкованої або вареної формі.
  8. Фрукти – панацея від дерматитного поразки. Щоб уникнути ускладнень лікарі допускають помірне споживання нектаринів, груш, яблук, персиків. До цієї ж групи варто відносити ягоди, з яких допустимо їсти аґрус, чорну смородину.
  9. Горішки та насіння обмежуються. Однак є лляне насіння і соняшник.

Серед напоїв фаворит у осіб, хворих на дерматит, мінералка, зелений чай і цикорій. Можна готувати сік з шипшини.

Дієта при дерматиті – не мука в суворих умовах, а цілком збалансований раціон.

Які продукти необхідно обмежити

При атопічному ураженні норма харчування передбачає часткову заборону на наступні види їжі:

  • сухофрукти;
  • горіхи;
  • цукати;
  • насіння;
  • випічка;
  • фрукти;
  • молочка;
  • овочі;
  • м’ясо;
  • риба;
  • напої;
  • приправи та спеції.

Справа в тому, що можливість споживання цих груп продуктів залежить від їх виду і конкретної категорії. Якісь представники під забороною на 100%, а якісь- можна є повністю при дотриманні ряду умов.

Повністю під забороною при атопічному дерматиті

Харчування у випадку цього захворювання вимагає повного утримання від жирного м’яса, меду, яєць, консервів і маринадів. Табу накладається на солодощі, алкоголь, тютюн, майонез, диню, ананас, помаранчеві фрукти. Ось конкретний перелік видів їжі, які повинні бути зовсім виключені з раціону при діагностуванні дерматиту:

  • зелень, овочі (морква, томати, солодкий перець);
  • фруктові культури (цитрусові, манго, гранат, банани);
  • ягоди (червона смородина, виноградні сорти);
  • горіхи, родзинки;
  • білий рис;
  • вироби кондитерського характеру у вигляді джему, варення, цукерок, кремів, тістечок, булочок;
  • морозиво, торти, шоколадки;
  • гірчиця, майонез, кетчуп томатний, оцет і все, що відноситься до добавок для страв;
  • з молочної продукції слід утримуватися від згущеного молока, сметани 30% жирності, вершків, ряжанки, сиру з цвіллю, надмірно жирного сиру;
  • жирна свинина, шпик, сало, баранина, птиця, ковбаси.
  • риба, відноситься до жирним сортам;
  • яйця;
  • жири, масла, що мають тваринне походження;
  • алкоголь, кава, газованої води, магазинні соки.

Дієта при атопічному дерматиті у дітей

У дітей стан захисних функцій слабо в зв’язку з тим, що організм не встиг вирости і розвинутися. Це означає, що обмежень у харчуванні, на відміну від дорослих пацієнтів, передбачається більше. В ранньому віці батьки якраз займаються розширенням свого раціону дитини, тому необхідно запобігти негативний вплив ряду продуктів на організм і домогтися стабілізації роботи травної функції. Табу накладається на наступні продукти:

  • шоколад, чіпси, газовані води, ніж батьки підгодовують дітей з 2-3 років найчастіше;
  • фаст-фуд (їжа з Макдональдса, покупна піца);
  • печиво і цукерки;
  • морозиво;
  • сіль, спеції;
  • масло тваринного походження.

Вся пропонована малюкові страви повинні бути щадною з механічної і термічної точки зору. Приблизний денне меню при алергічному ураженні виглядає наступним чином:

  • на сніданок — запіканка з сиру або вівсяна кашка на воді з додаванням яблук;
  • ланч (другий сніданок) складається з груші і йогурту, зробленого будинку;
  • на обід підійде буряковий салат, суп на бульйоні з телятини, відварне м’ясо додається до гарніром з картопляного пюре, з пиття варто віддати перевагу компот із сухофруктів;
  • на полуденок випивається 1 ст. кефіру;
  • на вечерю підійдуть котлети на пару з бурим рисом або гречей, чай.

У немовляти раціон переважно складається з молока матері. В якості прикорму слід використовувати овочеві і фруктові пюре, каші.

Харчування при атопічному дерматиті у дорослих

Гіпоалергенна дієта у дорослих обов’язкова до проходження і дотримання. Вона може бути такою ж, як і дитяче харчування, описане в попередньому пункті. Сніданки включають в себе наступні страви:

  • вівсяна каша з додаванням сухофруктів,
  • гарбуз,
  • кукурудзяні пластівці,
  • гречана каша з кефіром.

На другий сніданок з’їдається яблуко або груша. На обід готується перше, друге, компот:

  • супи – бульйон яловичий, овочевий суп;
  • другі страви: м’ясо – індичка, кролик, яловичина;
  • гарніри – пюре картопляне, гречка, пластівці вівсяні, пшоняні, макарони (зроблені з пшениці, що відноситься до твердих сортів);
  • вечеря – овочеве рагу з нежирної рибою, парні овочі, каша на воді.

Особам пубертатного періоду варто дотримуватися аналогічної дієти. Регулювання раціону здійснюється, виходячи з статевовікових особливостей. Пам’ятайте, що ротаційна дієта годуючої мами і вагітної жінки повинна бути більш суворою і включати в себе лише ті продукти, які допустимі в цьому положенні.

Будьте обережні!

Слід пам’ятати, що близько 92% смертей спровоковано різними різновидами і формами алергії. У левовій частці ситуацій це негативна реакція організму на певні продукти харчування, яка призвела до ускладнень у вигляді висипу, свербежу, головного болю, інтоксикації, раку. Формально відбувається зараження не самого індивідуума, а гена алергічного процесу. Тим не менш, спостерігається поширення клітин по всьому організму, і людина заражається.

Таким чином, атопічний дерматит – серйозне ураження, що вимагає втручання не тільки медика, але й самого пацієнта. В першу чергу, він повинен дотримуватися принципів раціонального харчування. Щоб елімінаційна дієта принесла ефект, необхідно підбирати її в індивідуальному порядку і виконувати лікарські рекомендації.

2018-12-02T15:58:00+00:00 февраля 3, 2018|